The Nursery on Brunswick | Clare Cousins Architects

Previously home to the Fitzroy Nursery for over 40 years, locals have come to know and love this place as a verdant and open–air respite within the tough urban fabric of the high street. The Nursery on Brunswick is a mixed–used building with retail, commercial and residential tenancies that all benefit from the red brick, north facing atrium–like garden at the centre of site.

Countering more typical yield–focused developments in the area, the atrium prioritises quality of amenity over maximum density, providing light, greenery, garden views and amenity to both tenants and the public realm.

The Parks – Red Hill | Stewart Architecture

The Parks Red Hill is a residential development of six buildings bounding Lady Nelson Park. The challenging topography and geometry of the site leads to each building as unique but sharing common architectural design and detailing. Sensitive streetscape character, elegant façades and intriguing roofscape incorporating attic apartments with dormer windows and recessed terraces characterise the development.

Residents engage with their surrounding environment including the park, the local shops, and surrounding streets. The interface with the public realm is achieved through generous setback courtyards, greenery to soften the edges, permeable fencing, wide footpaths with planting, and architectural articulation on the facades.

Generous internal layouts have been carefully designed to provide high quality living space. Quality materials and with no applied finish to allow the façades to age gracefully and with minimal maintenance. Useable recessed balconies, extensive natural ventilation and deep soil planting contribute to a sustainable development.

The Rox Apartments | Core Collective Architects

The Rox Apartments makes a positive contribution to Hobart’s urban realm whilst respectfully restoring and reinvigorating the surrounding heritage buildings. This project was spearheaded by a long–term owner of the heritage–listed property with a passion for its rich history. The development comprises a new apartment building with 15 apartments and ground floor commercial space, as well as the careful restoration of Scotch College (c.1880) at the rear of heritage listed Roxburgh House (c.1870).

The development is cited by the Tasmanian Heritage Council as a case study project, describing the conversion of the former Scotch College building into apartments as “inspiring”. The Rox demonstrates the potential for new housing in the centre of the city to increase density while responding to its heritage context with sensitivity, activating the ground plane and improving the quality of the urban realm.

The Surry | Candalepas Associates

Fronting a major arterial road in Surry Hills & on the fringe of the city, this medium density development of 24 new apartments makes a strong & considered contribution to the streetscape.

It is appropriate in scale to its surrounding urban context & exhibits a limited palette of materials. These considerations contributed to the rare decision made by authorities to remove the two heritage (contributory) buildings to make way for this exciting project.

Designed in close collaboration with clients Camilla and Oscar Done this thoughtfully detailed and well–planned project provides consistent & uncompromised amenity throughout. It successfully answers design challenges, whilst prioritising principles of environmentally sustainable building design. Creative solutions have been sought to address noise & sun, shielding and protecting its inhabitants whilst offering light and efficient ventilation.

The glittering tapestry of turquoise & tangerine coloured ceramic tiles animates the distinctive Elizabeth Street façade, refreshing & re–energising a once neglected part of our city.

THE FLYNN | CHRIS JENKINS DESIGN ARCHITECTS

While much has been written about “the Missing Middle” being the panacea for the current housing crisis, very few projects have actually been built to provide increased density in established residential areas.

The Flynn could serve as a very successful model for low impact development, which delivers greater density.

The scale of the building fits well with the existing streetscape, so the proposal was not opposed by neighbours, unlike most attempts to increase density.

Three spacious light filled dwellings have replaced the dilapidated fibro shack, which once occupied the 500 sqm. block. close to the beach and local shops, in a burgeoning tourist town, in the midst of a housing affordability crisis.

The scultural design carves out the interiors of the buildings with two storey voids which flood rooms with light, making the spaces feel much bigger than they are.

Tarakan Street Social and Affordable Housing | NH Architecture, Bird de la Coeur Architects and Openwork+Tract

This redevelopment of a government–owned site in West Heidelberg comprised of 130 tenure–blind social and affordable homes, is one of the first delivered in the Victorian Government’s Big Housing Build.
The three buildings respond to the scale of their suburban context ranging from 2 storey townhouses to 6 storey apartments. Entries are designed with a low number of keys per entry enabling small communities to flourish, providing a sense of address for all residents. The foyers and corridors are naturally ventilated by light–filled openings and provide numerous spaces for gathering and pausing.
The apartments have been arranged to be flexible post–construction through careful structural design. Two smaller dwellings can be inexpensively combined to form one slarger one without structural or services modification. The large balconies provide outlook without compromising on privacy. Additionally, the material palette draws inspiration from the site’s flora and references the site’s history as an Olympic village.

Solaris Apartments | TVS Architects

Solaris is a large mixed use development that was initiated to facilitate moving the Council’s community facilities from a suburban site to this central beachside location. This first stage of the development comprises a residential apartment tower with 56 units, a restaurant and commercial space, and the Forster Civic Centre comprising a Library, Community Lounge, Visitor Information Centre and Customer Service Point for MidCoast Council.

The philosophy behind the master-planned community precinct was to provide the community with a wide variety of amenities in an architectural context which facilitates adaptability and future flexibility for an evolving population. The diverse mix of uses future proofs Solaris to better cater for the changing needs of an evolving population. The amenity enriches the public experience, creating a new social precinct to engage with the local community through its built form and presence near the lake and beachside commercial precincts.

qubec, Newport | nettletontribe

qubec is a cluster of eighteen, three bedroom townhouses, grouped around a landscaped courtyard. Located in the Northern Beaches suburb of Newport, qubec combines urban style with bayside living.

Formerly occupied by six private homes, the 3700m2 site with significant falls in two directions, is also flanked by single residential dwellings set in landscaped gardens to its east, and a small but vibrant neighbourhood corner shops which is anchored by a popular waterfront hotel to its west.

The townhouses, with a bold and distinctive architectural language, form and materiality, are stepped to follow the natural site topography and act as the physical and visual link between the two contextual bookends. The simple forms and bold aesthetic add visual interest to the two street frontages and at the same time remind us of the close proximity to the stunning waters and bays of Pittwater through individual vistas and views from each townhouse.

Park Terraces | Hillam Architects

Park Terraces comprises twelve luxury terrace homes on a prominent site within the Montario Quarter redevelopment precinct. This setting provided an opportunity to craft an exemplar for multigenerational inner suburban living activating the various frontages.

Conceptually the project demonstrates how a variety of townhouse typologies can be merged with elements of apartment living.

With a sturdy recycled brick base and distinctive non–traditional roof forms, each home is expressed through recurring vertical elements, characterized by an elegant interplay of metal screens, projecting roof canopies, thoughtfully detailed metal and an elevated landscape to enliven an otherwise subdued exterior palette.

Climate–sensitive double–sided layouts capitalize on an elevated communal amenity area to provide an abundance of balanced natural light, cross–flow ventilation, and multiple outlooks.

In meeting the client’s brief for a desirable “missing–middle” outcome, Hillam Architects are proud to have designed a viable, climate–responsive alternative to apartment living for a diverse range of households.

Oxford Corner by Tony Owen Partners | Tony Owen Architects

Oxford Corner is a mixed use development consisting of 8 units above a ground floor cafe. It is located in Oxford Street in Sydney’s historic Paddington area. Paddington is a suburb famous for its traditional terrace houses and rich streetscape. Oxford Street is the cultural high-street of Paddington.

The site is very prominent as it sits on a plaza next to Paddington Uniting Church; the site of famous weekly Paddington Markets and housed a café which is a local institution. In recent times, the traditional retail centre of Oxford Street has been in decline in the face of competition from new shopping malls, with many vacant shops. We conceived a destination; an iconic architectural statement which will draw people back to the area and reenergise the community and economy.

This form is now closed.