The Oxlade | bureau^proberts

Conceived as a response to one of Brisbane’s most established river edge streets and the progressive shifting patterns of living and density in Southeast Queensland, The Oxlade is designed to strike a balance between the amenity of the single detached home and the luxury of a contemporary apartment building. The grand, subtropical quality of communal spaces bestows a sense of grandeur through the use of landscape, natural stone and the incorporation of public art – particularly evident in the courtyard foyer space where the Water Mall provides an atmospheric coolth at arrival and frames the river beyond. This innate connection to the river and New Farm is carried through each residence with free flowing, light filled spaces purposely orientated to embrace views of the river, parklands, or city. Four separate floor plates across conjoined buildings allow light, landscape, and ventilation around the perimeter of all apartments, replicating qualities of the detached subtropical home.

Upper House | Koichi Takada Architects

Upper House is a dynamic, residential high-rise that contributes to the Brisbane skyline in a way that captures the city’s spirit and showcases the distinctive beauty of Brisbane’s tropical landscape. It signals a new era in urban design, where connection to nature, quality design, resident wellbeing and environmental sustainability align.

Visually, ‘architectural roots’, inspired by the native Moreton Bay Fig tree, take us on a journey from Australia’s ancient past at its base in the form of a five Storey indigenous artwork by Judy Watson up to the future of vertical living, where wellbeing and nature are incorporated into high-rise living.

Upper House is an opportunity to encourage dialogue about the past and to reflect on the present. Koichi Takada Architects’ belief is that respect for people and planet should be the building blocks of our future.

VIDA | Hollindale Mainwaring Architecture

Vida is situated on a hemispherical shaped site within the urban inner ring of the CBD of North Lakes a satellite city north of Brisbane. Offering an alternative to high rise urban consolidation it is a centrally located low-rise medium density residential enclave of 40 dwellings per hectare. It is an ‘urban island’ surrounded by urban connector roads, bus station, parks and lakes and consists of 96 town houses with 10 different typologies. The varying floor plan configurations giving demographic diversity and response to varying context, aspect, orientation, vista opportunities and home office synergies. The architectural tectonics responds to these considerations. Besides privacy and sun-control, external ‘giant’ perf louvres, colored screens, shade patterning and varying articulation provides visual activation to the streetscape.

Vida is a transit orientated development with a bus interchange immediately adjacent to the SE. Acoustic attenuation was applied to the town houses affected by the bus location.

White Main Beach | WMK Architecture

White Main Beach epitomizes coastal luxury, embracing stunning ocean, hinterland, and Gold Coast views. Inspired by the coastal environment, our architectural design blends modernity with sculptural elegance, enhancing Main Beach’s skyline while introducing a new level of sophistication. The tower’s distinctive silhouette features oversized cantilever bullnose balconies, a prominent crown, and an iconic entry leg, contributing to its cohesive and elegant aesthetic.

Meticulous planning optimizes views, sunlight and ventilation, with main living spaces and decks oriented towards the north and primary areas strategically positioned to capture ocean vistas. A lush subtropical podium houses communal amenities, including a 25m lap pool, teppanyaki bar, and gym, while carefully selected materials reflect the coastal landscape both externally and internally. With a clear vision from the outset, our project sets a new standard for luxury living, embodying the essence of Gold Coast sophistication in White Main Beach.

Y Suites, Canberra | ANTONIADES ARCHITECTS

Y Suites is a 733 bed Student accommodation development located in the heart of Canberra Civic and close to ANU. The development is offering students the opportunity to have off campus living with exceptional level of facilities and amenities. The island site offered the unique opportunity by allowing the development to play an important role in activating the precinct and facilitating a holistic architectural response that has contextual fit and presence within the Civic. Extensive common area facilities are allocated within the podium levels, whilst break out spaces are also included on every level above the podium to enhance the social dynamic and interaction of the students across the building.

Youth 2 Independence (Y2I) Campbell Street | LIMINAL Architecture

The Youth 2 Independence Campbell Street project (Y2I) reimagines social housing for young adults. At its core, it provides accommodation for youths interwoven with Community Hub support, social activities and life–long learning opportunities.

Rising five stories above an underused concrete podium covering two levels of carparking, Y2I reclaims wasted urban space and transforms it into a vibrant, activated contribution to the city. Embraced by the warmth of the custom LIMINAL–orange perforated screening, the housing hub presents a city ‘marker’ within the greater urban context.

From rooftop social areas and edible gardens, to an elevated 3–point basketball court encouraging fun, fitness and cohesion, Y2I fosters a sense of belonging and empowers residents to form sustainable independence to build their own brighter futures.
Together with Homes Tasmania and Anglicare, LIMINAL sees the development as an opportunity to demonstrate a progressive approach to affordable housing models.

Yukeembruk ANU | Bates Smart

Yukeembruk is ANU’s newest student village, a collection of six buildings that sit respectfully in their bushland surrounds. It is a residential hub for 700 undergraduate and postgraduate students, connecting the southwest corner of ANU to Kambri, its campus heart.

Anchored by Black Mountain, Sullivans Creek and the mature Eucalypts, the architecture is composed of a restrained materiality; brick, concrete, glass and timber accents, to avoid competing with the landscape.

Two undergraduate halls and two smaller postgraduate halls are organised around a central pedestrian spine, complete with bike storage facilities, a basketball half–court and a community green. Indoor and outdoor communal spaces are mostly located at ground; large common areas, masterchef–style kitchens and dining areas, BBQ courtyards, study spaces and music/project rooms. At the site’s centre is a one–storey pavilion that functions as a community hall, with a long–span dining room and flexible space for lectures and student gatherings.

Wilam Ngarrang Retrofit | Kennedy Nolan with Finding Infinity

Wilam Ngarrang is a minimal–intervention retrofit of a 1970s apartment block in Fitzroy, it is Australia’s first plus energy retrofit of an apartment block. The purpose of transforming this building was to create an example for the city. A financially replicable model of low environmental impact retrofit concentrating on improving thermal performance, extending the life–span of the building and increasing amenity for tenants. Importantly, there is also an emphasis on creating a sense of domestic comfort, on making places for people which are warm, welcoming and beautiful, in their own modest way. The design of the project was a partnership between Kennedy Nolan and Finding Infinity, regular collaborators on a diverse range of projects.

Victoria House | MJA Studio and FINESPUN Architecture and PLACE Laboratory with Palassis

This project at Victoria House involves significant Restoration, Alteration and Addition to a State Heritage asset designed by AE Clare in order to adapt it into a true mixed–use development with a long future ahead.
Originally constructed in 1938, Victoria House carries the heritage legacy for the Shenton Park Rehabilitation Hospital site and has been designed as the centrepiece of the Montario Quarter redevelopment. The retention of Victoria House enables the public to engage with the building with modern adaptations providing for hospitality and health uses.
Careful study of the materiality of Victoria House directed the Project team to develop a material palette for the new buildings that was sympathetic and a built form which is referential so that they can exist comfortably in polite conversation.
Victoria House is a clear example of the benefit of collaborators and clients working with shared vision, principles and passion towards an exemplary outcome.

Thyne House Extension Project | Xsquared Architects with Robert Carroll & Associates

The Thyne House Extension Project provides a place for disadvantaged young people at risk of homelessness to thrive as they navigate a path to a productive and sustainable future within the local community and integrates learning and life skills opportunities with supported accommodation.

The project is also a contemporary homage to the 150-year history of Launceston brick construction, and to the industrial buildings that originally occupied the site.

Because of the building’s strong social agenda, it is important that it is a well-designed example of its typology, and we are proud that an exemplary housing solution has been delivered within a standard budget.

A strong physical presence and a respect for the heritage of the site respond to the cultural contexts of the site and the city in which it is located. Delivering a compelling design at a reasonable price supports the case for government investment in social housing.

This form is now closed.