Barton Street Residence | Chalmers Partners Architects

With a growing family, the need for space led to a transformation into an inward facing courtyard house. Inspired by a connection to Japan, the design sought to blend Japanese tradition with practicality. While Brisbane differs greatly from Tokyo, the idea of an insular sanctuary resonated, emphasizing control within one’s property. The house creatively integrates traditional Japanese elements like roofs, shoji screens, tatami, and engawa, adapting them to subtropical living. Despite limited frontage, the design features an internal deck and lower courtyard. The interplay of light, spatial transitions, and visual connections, reminiscent of shoji and fusama, defines the architecture. The use of brick replicates the textural experience of tatami, showcasing clever integration with sub-tropical Queensland architecture. The project successfully delivers a bespoke solution aligned with the family’s evolving needs.

Bradbury Park Playscape | Alcorn Middleton

Nestled in Brisbane’s Northern Suburbs, Bradbury Park’s Playscape emerges as a vibrant testament to the role of public architecture in fostering inclusivity and invigorating community life with cultural, artistic, and interactive aspects. Through the concept’s theme of ‘Byways and Hollows, byways usher visitors into a world of discovery, with hidden alcoves and dynamic structures that mirror the wild’s untamed paths. Each turn of the playscape’s design unfolds a story, transforming ‘hollows’ into retreats that reflect the homes of lorikeets, alive with lashes of vibrant hues and spirit. The architectural prowess of the structure, intentionally situated among the ironbark sentinels, honours their grandeur and charred palette, emphasising these natural icons through both materiality and physical form, capturing the resilience and spirit of the Australian landscape.
A beacon of public architecture, this playscape redefines communal play with an innovative and striking presence, weaving artistic and cultural vibrancy into Brisbane’s inner Northern Suburbs.

Cocobrew Express Coffee Drive Thru | DESIGNANDARCHITECTURE

Cocobrew Express, located on the outskirts of Yeppoon, Queensland, challenges the conventional Drive Thru model while enhancing both motorist and pedestrian experience. The project reimagines the typical Drive Thru by establishing the architecture itself as a prominent landmark, rather than relying on separate signage. Despite its compact footprint, the building’s unique roof form reaches over 9 meters high and stands out. Clear entry and exit points aid navigation and ensure smooth vehicular circulation, while a streamlined ordering system promotes human interaction. These elements combine to foster a sense of community between staff and customers.

Recognizing the importance of pedestrian experience, the design includes a dedicated walkup window and seating area, catering to visitors and staff from the nearby hospital and retail establishments. Cocobrew Express not only reimagines the Drive Thru typology but also promotes connectivity and community in the region, making it a distinctive addition to Central Queensland’s built environment.

Coulson Creek Shed | Reddog Architects

Coulson Creek Shed was envisioned as a rural retreat where the convergence of nature and communal spaces would harmonize seamlessly. Sited away from the property entry, the home intentionally turns it back to the road to provide privacy to the internal and external living spaces. Deliberate orientation of the shed towards the north captures the panoramic spectacle of Mount Greville and Coulson Creek strategically framed by carefully placed windows in the main bedroom and living room. An expressed portal structural with corrugated zincalume cladding references the shed typology common in the area while allowing for a more refined interior. The idea of a rural shed, however, serves as a mere facade, concealing a more cultivated interior.

Hopewell Street Residence | W.I.M Architects

The Hopewell Street Residence was founded on the idea of creating a modern adaptation of the beach shack with functional spaces that could accommodate dynamic programmes for the owners.

The primary design was formed around two distinct wings with a connecting breezeway link across the levels. The wings are divided into both public and private realms and the programme is addressed through the various levels.

The materiality was to be raw and natural and in some layers blends with the natural environment/context.

The process involved a strong integration with both Engineer and Builder which through weekly site meetings, sketches after surfs and a buy in by all parties led to a high-end outcome with strong ensuing relationships between client, builder, and architect. The house is as much a representation of the client and builder as it is the architect.

Mancel College Building 1 | Giarola Architects

Mancel College Building 1, envisioned by Giarola Architects in collaboration with Language Disorder Australia, is a pioneering stride in educational architecture for students with Language Disorder. This landmark project, initiating a comprehensive campus redevelopment, creates a holistic, inclusive educational environment from Prep to Year 12. Its innovative design features multifaceted classrooms that open up to vibrant outdoor learning spaces, fostering an interactive and adaptive learning experience. The building’s design respects its picturesque creekside location, integrating sustainable practices and nurturing a connection with nature. Mancel College Building 1 exemplifies a fusion of environmental mindfulness, architectural ingenuity, and a deep commitment to catering to the unique educational needs of its students.

Morgan Street Revitalization | DESIGNANDARCHITECTURE and M.Ramsay

The Morgan Street Revitalisation project in Mount Morgan, Central Queensland, aims to rejuvenate the town’s main streetscape and bring its unique history into the foreground. With a focus on safety and accessibility, the project transforms the existing layout, which includes a park flanked by one-way roads and shops into a more inclusive space. Landscaping and meandering paths take people on a journey of exploration through the town’s history, while seating areas are provided for moments of reflection, along with an improved street crossing for local students.
Key historical elements such as The Running the Cutter Statue and The Mafeking Bell have been preserved and added. And steel arbours inspired by the old opencut mines replace the deceased Tree of Knowledge, offering shade and paying homage to the town’s mining history. This revitalisation project blends landscape and history, offering a unique and accessible public space that honours Mount Morgan’s unique heritage.

Redlands Satellite Hospital | Fulton Trotter Architects with Architectus Conrad Gargett

Fulton Trotter Architects provided design and documentation services for the Queensland Satellite Hospital Program which saw the delivery of Redlands Satellite Hospital, a major healthcare facility within the south-east Queensland for Queensland Health. The project had a fixed project budget, fast tracked program, and required comprehensive consultation with a large number of stakeholders. The facilities offer minor injuries and illness care, as well as medical day, cancer care and outpatient services.

Guiding design principles were implemented to create a healthcare facility that is an accessible community space, with an emphasis on wayfinding and user wellbeing. These principles considered the journey from street to clinic and connections between inside and outside. The design features include bringing external materials inside, corridors with views to landscape, high-level windows, and courtyards encouraging daylight and views to deep within the plan.

UQ Brisbane City | BVN with Architectus Conrad Gargett

The UQ Brisbane City establishes a distinctive, state of the art learning environment through the adaptive reuse of the iconic, state heritage listed Queensland National Bank and its 2008 tower extension. The reimagining of these two parts provides new environments for alumni of the University of Queensland, alongside postgraduate students within the Architecture and Business Schools.

The project sought to honour and highlight the innate gravitas and permanence of the Queensland National Bank, whilst establishing a new layer of character and identity for the University. This is achieved through a series of contemporary, floor based architectural insertions that are rooted in function and delight. The outcome is a highly functional, top tier educational facility that demonstrates how heritage sites can be respectfully adapted for modern use, while still celebrating and preserving their historical significance.

Verandah Terraces | Phorm architecture + design

Verandah Terraces is a residential building intended specifically to reflect upon Brisbane’s identity, a bridge between its past and future. Verandahs are a specific cultural territory which we, as a Practice, advocate as the appropriate ‘platform for living’ in our Subtropical City.

Verandahs were the local adaptations, introduced to temper the climate and protect the Georgian core of early colonial buildings. Verandahs are now appreciated as liminal spaces, mediating the contrasting conditions of exterior and interior, their interface with the elements creating a poetic and particular experience of place.

Our strategy has been to utilise the existing internal rooms of the cottage as the required ‘interiors’ to the brief and introduce a counterpoint of open living platforms or ‘terraces’ to the Site. There is an immediacy to the structural legibility of the recycled hardwood timber frame and expressed tectonics. A build that demonstrates and celebrates its own making and crafting.

This form is now closed.