View Street Renovations and Extensions | Jim Gall Architects Pty Ltd and Five Mile Radius

This project consists of renovation of an existing Queenslander of hertitage value as a building and for its context and urban character -especially its relationship to the street.
The foundation of the brief was to provide a comfortable, healthy and joyful home for a young family. There was a conscious decision to buy and renovate and extend and existing house because ” the most sustainable house is one that already exists”, especially in an area close to retail and community facilities and publiuc transport.
The design process involved developing the brief with the focus on accommodating and enhancing the uses/functions of the house (physically, socially, psychologically) with high quality and well made spaces/fabric. Value-for-money, was a key, ongoing part of the design and constrcution process.
The “wings” are added to the existing house in a simple and legible way. This follows the rationale and approach of the original Queenslander in realtion to construction and simplicity of plan and form, making the house inherently reponsive to its biophyiscal and social context.
Passive thermal performance was key. This had to be integrated with the provision of good natural light and access to veiws to the north and the east.
Additons to the north of the house, made in the 1980s and 1990s, had made the house dark. They were demolished and the materials measured, assessed and reused.
A double level internal space and double height timber framed “curtain wall” bring light well into the house and make the spaces feel generous.
A small timber tower provides a separate and private home office and access to “great city views” that had been blocked by redevelopment of the neighbouring property.
The additions are designed to be durable (low metabolic rate) and flexible in use. Their finishes, construction details and colours were selected to contrast with and jightlight the original Queenslander.

39S House | Andrew Noonan Architect

The desire for innercity living inspired the owners to buy a severely dilapidated Victorian era timber workers cottage on a 240sqm block the western the edge of Brisbane’s CBD as their family home. The poor condition of the cottage prompted the question: How a 19th Century workers cottage be adapted for contemporary family living while being resilient to the challenges we face in the 21st century? The aim was to be an example of a strongly context driven, net zero adaptive reuse home. Proving that resource efficiency needn’t cost more, nor compromise living quality, while creating lasting value and a home that is significantly cheaper to run.

Auchenflower Cottage + Tower | Bligh Graham Architects

The Auchenflower Cottage + Tower House defies the constraints of the small lot to create an inner city oasis with a tropical courtyard at its heart. The ambition of the project extends from making a flexible fun home to demonstrating an alternative strategy for the way in which the area may be densified whilst maintaining the character and green feel.
The journey through the house is a procession through a series of dramatic gardens spaces and outdoor rooms. Importantly the humble original cottage did not become the poor cousin, but rather was adjusted and grafted onto in a way that brought out its latent but previously lost potential.
The bulk of the extension is in the form of a north facing three storey tower with ground level entertaining and pool terrace. Compressing the extension into a tower form maximised the garden area whilst taking advantage of the long views.

Balmoral Bluff | Shane Marsh Architect

The Architectural design by Shane Marsh is intended to look inward towards the past while balancing the outward looking home that faces towards the city’s future.

Barton Street Residence | Chalmers Partners Architects

With a growing family, the need for space led to a transformation into an inward facing courtyard house. Inspired by a connection to Japan, the design sought to blend Japanese tradition with practicality. While Brisbane differs greatly from Tokyo, the idea of an insular sanctuary resonated, emphasizing control within one’s property. The house creatively integrates traditional Japanese elements like roofs, shoji screens, tatami, and engawa, adapting them to subtropical living. Despite limited frontage, the design features an internal deck and lower courtyard. The interplay of light, spatial transitions, and visual connections, reminiscent of shoji and fusama, defines the architecture. The use of brick replicates the textural experience of tatami, showcasing clever integration with sub-tropical Queensland architecture. The project successfully delivers a bespoke solution aligned with the family’s evolving needs.

Dorrington House | Whiteroom Architects

Dorrington House is a multigenerational family home is transformed from a 70-year-old, postwar, Queenslander. A survivor of a lift, extension, and a smattering of faux character, this alterations and additions project has transformed its functionality to house three generations.
The house engages outwardly in a way that is both respectful of the character of its place and is an individual and honest expression of its own time. It strives to tell the story of how it was created. It marks a new chapter in this house’s journey, traditional of Queenslanders, each modified by successive owners, leaving their unique mark. We respect what came before us here, and we plan for this chapter to endure, for quite some time yet.

East Toowoomba Renovation | Kin Architects

East Toowoomba Renovation distils an abundance of ideas into an enriched long-term home for a family of six. A careful renovation and rear extension to our clients’ humble cottage has retained its charm and street presence, while allowing it to deftly accommodate four kids and two parents who work from home. The L-shaped extension wraps around the cottage, forming courtyards where the two meet, and houses generous shared spaces that open seamlessly to their garden. Fairy gardens, ‘rat runs’ and thoughtful kids’ retreats are integrated throughout the home, infusing it with child-centric magic. Grounded in pragmatism, including meticulously designed workflows and a tailored office for each parent, the design responds to the busyness of our clients’ daily lives – but more importantly, it connects to their beloved landscape, prioritises moments of delight and fosters togetherness for this close-knit, community-minded family.

High Street | Lineburg Wang

A tiny pre–1911 cottage on a tiny 253m2 site, the design works hard to find generosity.

The existing house is moved forward, a relaxation to all boundary edges enables enough space to construct one special room to the rear.

The project builds less in order to provide generosity on a constrained site – the special room remains flexible, void of any fixed walls or cabinetry that could dictate the permanence of the occupant’s routine.

The room is an empty square, serviced by a utility core, circumnavigated by a split-level stair. By removing obstacles, the special room is free, occupied only by loose furnishings, changeable. With doors open, the internal and external public space operates as a single volume, sharing the same brick materiality.

The project challenges the commonly prescribed room requirements of today’s homes, working with strategies of expanding constrained space to ensure the small site does not feel small.

Kent | Base Architecture

In New Farm, this small plot posed a challenge for transforming a well-loved timber cottage into a modern haven. All available space has been meticulously utilised, with a plunge pool at the entrance and rooms opening to private courtyards for a spacious feel. Sustainability was key, utilising underground cool air, solar panels, and concrete for thermal mass. Mixing classic white timber with bold concrete and steel accents has contributed modern flair while maintaining warmth. In spite of the surrounding neighboring homes and proximity to the street, the secluded courtyard at the rear offers privacy and seclusion. The owners’ desire for an urban oasis has been realised through abundant greenery, from rooftop gardens to green walls, seamlessly blending the house with nature’s embrace.

KANGAROO POINT HOUSE | NIELSEN JENKINS

Kangaroo Point House explores ideas of refuge and exposure in a tight inner-city context. There was a desire from our clients for the house to be able to be an active participant in the joy and excitement of the pre- and post-game pedestrian commute from the Pineapple Hotel to The Gabba whilst being able to retreat away from this if need be. Similarly, within the site there are moments that have a sense of performance, and moments of being able to feel entirely protected deep in the plan whilst still being only a couple of meters away from the ankles of boozy passersby.
The ground floor plan of this project considers the site as a cohesive whole, seeding the architecture into the furthest extents of the site, and bringing the garden inside the building as a two storey void allowing ventilation and dappled light deep into the plan.

This form is now closed.