Park Terraces | Hillam Architects

Park Terraces comprises twelve luxury terrace homes on a prominent site within the Montario Quarter redevelopment precinct. This setting provided an opportunity to craft an exemplar for multigenerational inner suburban living activating the various frontages.

Conceptually the project demonstrates how a variety of townhouse typologies can be merged with elements of apartment living.

With a sturdy recycled brick base and distinctive non–traditional roof forms, each home is expressed through recurring vertical elements, characterized by an elegant interplay of metal screens, projecting roof canopies, thoughtfully detailed metal and an elevated landscape to enliven an otherwise subdued exterior palette.

Climate–sensitive double–sided layouts capitalize on an elevated communal amenity area to provide an abundance of balanced natural light, cross–flow ventilation, and multiple outlooks.

In meeting the client’s brief for a desirable “missing–middle” outcome, Hillam Architects are proud to have designed a viable, climate–responsive alternative to apartment living for a diverse range of households.

Cooyou Close | Plus Architecture

Cooyou Close is a collection of 24 villas and apartments located a two–hour flight north of Perth, in the stunning coastal town of Exmouth.

Developer, Celsius, recognised the appeal of Exmouth as an international tourism destination as it is home to world heritage–listed Ningaloo Marine Park, with Exmouth’s population of around 2,200 residents growing to 20,000 during peak season.

Identifying a gap in the market for accommodation in the remote location, Celsius enlisted Plus with the task of designing a collection of properties that would provide flexible accommodation options, with a focus on a connection to nature.

Exmouth is a place of extremes with droughts, floods, bushfires, and high temperatures. We balanced our response to climate and context, by delivering a resort–like concept that would encourage social interaction between residents.

Thoughtfully considered amenities create a ‘home away from home’ while the enactment of sustainable design principles ensures thermal comfort year–round.

Burt Street | Kate Moore and Gian Tonossi

Burt Street house is an experiment with small spaces and big tables. This house is one of two semi–detached cottages built using limestone from the former quarry on which they sit.

Our brief was to bring the outdoor bathroom inside and facilitate a sunny, wind protected courtyard despite a challenging south–west orientation.

The 1890’s original house has been largely unaltered. A new vertical volume, anchored by a generous dining table forms the new heart of the house. An outbuilding with another table have been positioned on the rear boundary for flexible use, bike storage, as a wind break and night lantern.

This project celebrates the value of existing elements, seeking to peel back a colourful history through layers of paint and weathered materials. Imperfections present stories in a new light and give a lively backdrop for the current custodians of the house.

This form is now closed.