Pokolbin House | Matthew Woodward Architecture

Across a natural ridge over a slope of heritage vineyards, lies a sequenced ternary of interconnected pavilions. Here, the pragmatic demands of a working estate in one of Australia’s most established wine regions are combined with the refined easiness of a Sydney family’s country retreat.

The house is arranged with poetic rationality and is unified by a series of open-air connections.

The restrained material palette of stone and whiteness accompanies both the spatial and formal purity of the home. The choreography of circulation incorporates sky, ground and views with cantilevered overhangs that provide functional protection from harsh Australian conditions.

There is a considered balance of openness and privacy for family and friends and a mindfulness of surrounding nature in one of Australia’s most celebrated wine destinations.

St Philip’s Christian Education Foundation – Central Office | SHAC

SHAC have enjoyed working with St Philip’s Christian Education Foundation (SPCEF) for over a decade. It is our absolute honour to present their new Central Office & Teaching School project in Waratah. The 3-storey building is a civic contribution to the school community, with direct reference to the 1920’s St Philip’s Church, which remains adaptively re-purposed, and is the location of the commencement of the first St Philip’s College in 1982.

The form of the building and materiality compliments the existing church, without mimicking it. It is a long simplified rectangular form accented with moments of delight. The skillion roof ensures a wash of soft light permeates through the building. The contrasting banded dark brick on the new building juxtaposes the original decorative cream ecclesiastical bricks.

Kemp Street | SDA

This design aimed to seamlessly integrate the existing dwelling with a modern extension, striking a harmonious balance and well-organised home. The central concept revolved around a tree planted by the original homeowner, serving as both a visual and functional focal point. The client’s expertise as a landscape architect is evident in the careful planning of the outdoor spaces, ensuring privacy while maintaining a visual link to the pool and surrounding environment. The courtyard bridges the old and the new, preserving the heritage value of the original building while enhancing the contemporary addition. Overall, this project is an excellent example of how thoughtful design, a committed client and dedicated builder can collaborate to create an amazing and functional home.

QT Hotel Newcastle | SJB

Situated in the former Scotts building and Mitchell & Co. warehouse, the design for the QT Newcastle has carefully restored the original heritage façade, maintaining the finely detailed feature elements and the art deco clock face on the corner of Hunter Street and Perkins. Internally, the existing floorplates have been carefully lifted and lowered to realign with the original levels to match the existing façade openings.

A new addition has been added above the existing façade, respectfully stepping back to ensure the integrity and grandeur of the heritage corner remains. The new rear lane addition creates an entrance to the signature restaurant, Jana, and provides activation via a laneway on the southern side of the building.

The new hotel provides a sensitive adaptation of a prominent Newcastle landmark, reinforcing the town centre’s unique character.

Lorn House | SDA

With a minimal brief calling for three bedrooms, a spacious laundry and an open plan kitchen and main living area for easy entertaining, our design sought to enhance the original charm and character of the property whilst integrating a modern feel. The situation of the home within a Heritage Conservation Area required careful consideration to ensure a seamless fit with the surrounding street context while allowing for a contemporary addition to the rear of the property.

The guiding principles of the renovation focused on allowing the original building to flourish while seamlessly connecting it with the new extension. Rather than blending the two sections together, we aimed for a contrast, utilising design elements that referenced each other. A clear break between the two areas maintains their distinct identities, creating a seamless fusion of heritage charm and contemporary design.

Olive Tree House | Bastian Architecture

Olive Tree House is a new urban infill project, it has been designed to challenge the Australian norm of housing, it is half the size of an average Australian home, sits on a site half the size of an average site and provides flexible – rather than large spaces.

Situated within sight of Stockton beach and the Hunter river the house responds to the coastal location. Planned for the inevitable summer afternoons at the beach and winter afternoons on the deck the house is flexible and allows for parts of the house to be left open to catch the coastal breeze or connect to the winter sun. The mature Olive tree is retained to provide shade and habitat for the site.

It is a small house in which every metre works hard to provide quality living spaces.

Olive Tree House | Bastian Architecture

Olive Tree House has an internal material palette which shies away from the trend of all white interiors and take cues from the exterior; warm plywood linings counter cool concrete floors and offset colourful joinery and doors. The house feels like a home to live in, it has been designed for scuff marks and weathering, it is not precious. Every corner has been taken advantage of; built-in furniture allow for smaller rooms and more storage, a hallway to the guest toilet has a second function of doubling the size of the laundry.

Wet areas are warm and textured to create sense of intimacy and a separate experience to the rest of the house. While the house is compact it makes every square meter work hard .

Karen’s Place | Studio Dot

‘Karen’s Place’ is a project born from the client’s desire to leave a legacy for her children. In its more recent years, the circa 1885-1886 terrace endured an earthquake, a rebuild and the raising of two young boys. With her sons now adults, the client sought to remove the existing rear two-storey wing which, due to a poorly executed reconstruction after the 1989 earthquake, was damp, dark, mouldy and in need of light and ventilation. The new addition constructed on the same footprint reused 10,000 salvaged bricks (from demolition) and afforded the client a new kitchen, dining space, bedroom and bathroom/laundry. An additional outdoor bathroom and storage space services sandy family and friends returning from the beach. A strong connection to garden spaces has been established and thermal mass, highly insulated building envelope and double-glazed timber windows create a comfortable and healthy space for the client to enjoy.

Gymea Beach House | True North Architects

The design is inspired by the Gymea Lilies in the National Park behind the site – the house reaching upward and outward to the light and views of Fingal Bay. The stepped floor levels maximise space on the upper storey through the use of large cantilevers, creating an organic and dynamic design. A balance is achieved for a potentially top-heavy home on a very modest plinth. Bush views looking back up the hillside can be enjoyed whilst expansive views of Fingal Bay are ever-present. Wide eaves and the stepped floor plans provide protection for the building on each level. The narrow upper floor makes for excellent cross-ventilation and large areas of performance glazing mitigate heat-loss. Thermal Mass is employed in the lower two levels to assist in regulating temperatures within the home. Winter sun is tangibly extended to upper living areas before it is lost to the shadow of the hillside.

Parry St, Newcastle | Southmarc Architecture

Designed by BKA Architecture to serve as the head office for an accountancy practice is the commercial development at 130 Parry Street, Newcastle West. The four-level building consists of a concrete frame with concrete “cores” providing bracing at stairs and lifts, expressed on the external façade with off form finish and wire framing to eventually provide “green walls” from planters at ground level. A detailed custom design fitout on Level 3 for the accountancy firm created spaces that enhance productivity, new ways of working principles and prioritising sustainability. From concept to construction detailing, the building employed green design principles, featuring green walls, vertical sun-shading to protect the extensive glazing on the eastern and western facades, an ‘A-Grade’ warm shell internal fit-out to remaining floor levels (in line with property council guidelines), and stormwater retention.

This form is now closed.