Marina East Apartments: Hames Sharley

Marina East | Hames Sharley | Photographer: Douglas Mark Black

Located at Ascot Waters, the Marina East apartments by Hames Sharley are not just on the waterfront but bound by water on three sides. The unique design, comprised of three individual buildings, responds to this rare site.

The design started with the arrangement of the building mass. Openings channeled through the mass deliberately break it into three separate forms linked only at the lowest levels. The central void between the buildings creates the “backyard” – a landscaped recreation deck filled with sun but sheltered from the wind, with shared kitchen facilities for residents.

When testing concepts, the benefits of three separate forms far outweighed the costs. Being standalone above the recreation deck level, each building has different outlooks to the river, city or parkland, and affords the development an increased number of coveted corner apartments. Further, by maximising the space between the buildings to around 20 metres, the design creates its own vistas, improving views, access to natural light, crossventilation and visual privacy for all 85 apartments, and gives the majority access to two, if not three, external facades.

Integration into place was a critical driver for the design, with a combination of building form and functional use enabling the nine-storey development to fit appropriately within its medium density residential surroundings. The true scale of Marina East is only perceived when approached from the water. The scale of the buildings adjacent to the neighbouring townhouses is respectfully low at street and plaza level, stepping up to its full height on the river.

 

Marina East | Hames Sharley | Photographer: Douglas Mark Black

The northern building has the strongest relationship to the neighbouring residences, most of which are three storey. The building’s height from this vantage is of a similar scale. Its form is refined and the aesthetic is calm for a considerable part of this interface. The facade is rectilinear, reflecting the urban context of the townhouses and creating an appropriate connection to the neighbourhood.

The southern building extends from the street into the marina, and the height scales up accordingly. It looks and feels like an appropriate addition to the streetscape, terracing from almost single storey at the vehicle entry up to eight storeys at the marina. While views on the higher levels are striking, lower level apartments are equally impressive as their balconies retain an intimate connection to the river below.

The building furthest out into the marina is surrounded by water on three sides. With enviable views of the river and city, and no neighbours to overshadow, all nine storeys are stacked at the water’s edge forming arguably the most impressive – and certainly most iconic – tower of the development. In contrast to their smaller counterpart, the facades of the two taller buildings are varied in articulation with balcony forms echoing the movement of waves lapping against a boat, reinforcing their connection to the water.

While the three buildings have their own personalities, the jetty theme manifested as boardwalks and walkways both internally through and externally around the development cleverly anchor the forms. Used for wayfinding and movement between spaces, the boardwalks also provide a sense of arrival and connection to the riverscape.

Creating a new community as well as fitting in with the existing is not without its challenges, particularly given the rarity of the site and size of the development compared with its neighbours. For the Hames Sharley team, this impressive project is a testament to their modus operandi of clearly developing the design themes at the project outset and conveying them throughout all aspects of the built form, so that the extraordinary outcome can do the storytelling. 

Published online:
21 Dec 2021

Source:
The Architect 
WA
Homes Edition
2021

More from The Architect

Creating a sense of place: spaceagency

spaceagency approaches each project with a rigour and attention to detail that allows it to deliver projects instilled with a sense of history, currency and longevity.

Read more

Megalong House: MDC Architects

This alteration and addition project by Matt Delroy-Carr is a great example of how clever architecture can achieve significant improvements to spatial quality through relatively minor interventions – with a modest budget.

Read more

Garden House: spaceagency

Impeccably renovated by Fremantle architecture practice spaceagency, North Fremantle’s Garden House is a purposeful arrangement of spaces creating a playful and textured home with a strong focus on the outdoors.

Read more

The Rocks: Taylor Robinson Chaney Broderick Architects

The Rocks Laneway by Taylor Robinson Chaney Broderick Architects successfully stitches together disparate parts of the town with a procession of overlapping and varied community spaces – providing a new emphasis for the centre of the City of Greater Geraldton.

Read more