11 Logan Road | KIRK

11 Logan Road is a benchmark project for the adaptive reuse of existing Heritage buildings in Brisbane. The project includes mixed use development of an existing character commercial building, including retail, hospitality, and office spaces.

The buildings are of historic significance, occupying the site in some form since the late 1800’s.

This initial phase of site development represented a significant investment in restoring the existing character buildings back to their best version, with a broader view to reinvigorating the commercial / retail offer of this unique precinct.

The project evokes connection to our past and so deepens our understanding of our place in the present. By stripping back and exposing the existing fabric the building now has a distinct legibility, presented as obvious layers of old through to new. Old is not discarded but rediscovered and celebrated as part of a continuing evolution of the place.

39S House | Andrew Noonan Architect

The desire for innercity living inspired the owners to buy a severely dilapidated Victorian era timber workers cottage on a 240sqm block the western the edge of Brisbane’s CBD as their family home. The poor condition of the cottage prompted the question: How a 19th Century workers cottage be adapted for contemporary family living while being resilient to the challenges we face in the 21st century? The aim was to be an example of a strongly context driven, net zero adaptive reuse home. Proving that resource efficiency needn’t cost more, nor compromise living quality, while creating lasting value and a home that is significantly cheaper to run.

All Hallows’ School, The Potter Building Adaptive Re-Use Project | Fulton Trotter Architects

The Potter Building is the adaptive reuse of an existing 4 storey building in the centre of the State Heritage listed campus of All Hallows’ on the fringe of the Brisbane CBD. Originally housing only one storey of library, the entire building has been dedicated to library and related functions, the addition of a fifth floor, and the lateral extension of the existing floors. All new floor area is constructed using a cross laminated timber (CLT) floor structure, on a steel frame. Voids and stairs have been inserted into the building to create fluid interconnecting volumes, weaving the building into a cohesive whole. This facility has provided the school with a sophisticated solution to numerous spatial and circulation issues, and a dynamic learning environment for an evolving curriculum.

Ambrose Treacy College Amphitheatre + Play Space | Ink Duck

Ambrose Treacy College’s new flood resistant amphitheatre transforms an underutilised riverfront area into a versatile hub for the school. Following the site’s natural contour, tiered seating leads down to the central amphitheatre and play space. Embracing its riverfront position, the space can serve as a lunchtime play area, classroom breakout zone, performance venue and community friendly space. Designed with flood resilience in mind, the amphitheatre boasts timeless, locally sourced materials, and its cantilevered structure ensures stability even in adverse conditions. Preservation of indigenous trees and a harmonious alignment with the site’s natural contours demonstrate a commitment to environmental sensitivity. The result is an adaptive, intuitive heart of the campus, providing a unique and enduring space for both the school and the broader community.

Aidan’s Place | Blight Rayner Architecture

Aidan’s Place is a transformation of a previously dour and unwelcoming undercroft of an existing school building into what has become the fulcrum of social life on the St Aidan’s campus. It has been achieved by a combination of careful reduction and insertion of elements that enable multiple types of social interaction. In particular, the accentuation of the three dimensionality of the existing waffle ceiling and the extension of it in a series of abstract elements including skylights has dramatised and animated what had before been oppressive. The spaces are all naturally ventilated and openable, facilitating connectivity to the public street and into the campus, and welcoming wider community engagement.

Archer Brewery | Chalmers Partners Architects

Archer Brewing, an independent brewery in Brisbane, embodies a commitment to local sourcing, independence, and community. Showcased through their beers and through the development of their Brisbane venue. With a focus on using 100% Australian ingredients, Archer reflects its ethos through its locally brewed beers and their connection to the local community. Stuart, the owner and former pilot, established Archer with a vision of creating approachable brews and a venue that resonates with his aviation background. After careful consideration, the Newmarket Road venue, reminiscent of an airplane hangar, was chosen. Its strategic location, near the Bandits baseball team and public transport, ensures accessibility for the community. The design emphasizes openness, showcasing the brewing process while retaining the hangar’s ambiance. By incorporating subtle branding elements and thoughtful design choices, Archer Brewery offers a unique and inviting space for patrons to enjoy quality food and beer, reflecting its identity and values.

Atherton Hospital Redevelopment | Peddle Thorp

The Atherton Hospital Redevelopment is a building at the heart of its local community. A building that feels like home, that supports and retain staff, and nurtures and brings joy to patients.
References to the history of the site are woven throughout the design of the building, utilising shape and colour to connect to the history and natural form of the surrounding community. The building is wrapped in a colourful brick façade that reflects the form of the existing Hospital building demolished to make way for the new. Creating a playful welcome gesture that de-institutionalises the experience of people at the start of their healthcare journey. Familiar forms and access to nature creates immediate connections for the community to the new facility fostering a sense of familiarity and belonging, creating a building that staff and patients want to be at, providing them with a joyful, healthy, and user-friendly Hospital.

Auchenflower Cottage + Tower | Bligh Graham Architects

The Auchenflower Cottage + Tower House defies the constraints of the small lot to create an inner city oasis with a tropical courtyard at its heart. The ambition of the project extends from making a flexible fun home to demonstrating an alternative strategy for the way in which the area may be densified whilst maintaining the character and green feel.
The journey through the house is a procession through a series of dramatic gardens spaces and outdoor rooms. Importantly the humble original cottage did not become the poor cousin, but rather was adjusted and grafted onto in a way that brought out its latent but previously lost potential.
The bulk of the extension is in the form of a north facing three storey tower with ground level entertaining and pool terrace. Compressing the extension into a tower form maximised the garden area whilst taking advantage of the long views.

Australian Retirement Trust Workplace | Cox Architecture

ARTs workplace reflects who they are and what they stand for. It showcases their commitment to their members, their people, and their connected communities.
With a focus on value, ARTs workplace transforms an existing building into a dynamic new home with sustainability at its core.
Nestled in the centre of each floorplate, wheelchair accessible platforms facilitating flexible workshop settings and touchdown, these HUBs are the Heart that Unites the Business.
Anchored by an auditorium and located in the centre of the workplace stack, the central HUB is a landscaped community space. The space blurs the boundaries of inside and out in its subtropical environment. Naturally ventilated through automated louvres, brick flooring and landscaped seating flanking a series of carefully programmed spaces, the central hub emerges as a parkscape in the sky.

Balmoral Bluff | Shane Marsh Architect

The Architectural design by Shane Marsh is intended to look inward towards the past while balancing the outward looking home that faces towards the city’s future.

This form is now closed.