QV1 Lobby | Plus Architecture

QV1 Lobby | Plus Architecture | Photographer: Nicholas Putrasia

2023 National Architecture Awards Program

QV1 Lobby | Plus Architecture

Traditional Land Owners
Whadjuk people of the Noongar nation
Year
2023
Chapter

Western Australia

Category
Interior Architecture
Builder
Swan Group
Photographer
Nicholas Putrasia
Robert Frith
Project summary

A landmark of Perth’s city skyline since 1991, Harry Seidler’s QV1 building is a Modernist gem. Respectful of its architectural legacy, we reimagined the ground floor lobby to meet the needs of a post-covid workforce; providing an inviting ‘third space’ and diverse public amenity.

Conceived as a multifaceted town square, our spatial strategy draws on the building’s porous nature to encourage intuitive circulation. We playfully reference Seidler’s distinctive design language through an undulating ribbon connecting all built elements, comprising integrated planter boxes filled with live greenery, counters and banquette seating. This dynamic sculptural gesture fluidly delineates the expansive 2000-square-metre space, projecting into the 14-metre-high ceiling through mesh curtains which continue its curve.

Offering a choice of work modes in a casual setting, we provide adaptive function far beyond the conventional lobby. Our design sensitively contemporises a place of great significance to Perth’s built heritage, for future generations to enjoy.

Western Australia Jury Presentation

The new design has transformed the purpose and functionality of the QV1 Lobby – providing a richly landscaped, communal space for tenants and visitors to meet and connect.

The Lobby now offers a variety of spaces for formal and informal meeting, group or individual workspaces and opportunities for rest, relaxation and escape – all surrounded by a lush biophilic ribbon.

The design has enhanced the appeal of the workplace and provides a new, vibrant and activated environment to compliment the traditional office environment.

The QV1 owners are very happy with the way the project has created an additional dimension for the building.

Project Practice Team

Giordana Vizzari, Associate / Interior Designer
Patric Przeradzki, Director

Project Consultant and Construction Team

3S, Lighting Fabrication
Airey Taylor, Structural Engineer
CBRE (now Turner Townsend), Project Manager
Floth, Services Consultant
Josh Byrne & Associates, Landscape Consultant

Connect with Plus Architecture
QV1 Lobby | Plus Architecture | Photographer: Robert Frith

This form is now closed.