Oak Gully House | Max Pritchard Gunner Architects

Oak Gully House | Max Pritchard Gunner Architects | Photographer: Anthony Basheer

2024 National Architecture Awards Program

Oak Gully House | Max Pritchard Gunner Architects

Traditional Land Owners
Peramangk and Kaurna peoples
Year
2024
Chapter

South Australia

Category
Residential Architecture – Houses (New)
Builder
Urban Habitats
Photographer
Anthony Basheer
Project summary

A small, timeless, family home that reflects traditional hills houses with their pitched iron roofs and local random stone.

Orientation to maximise passive solar performance was a key goal for the project. The resolution is two narrow pavilions. These reduce the visual bulk of the house and, orientated east west, maximize north facing windows for winter sun. The dark burnished concrete floor and internal stone effectively act as heat sink storing heat from the winter sun to warm the house at night. Internally a restrained material pallet create a warm timeless aesthetic.

The owners report how their house has been a social success with so many local residents calling past for a closer look and to compliment the design. It’s a great example of a couple, passionate about architecture, having the opportunity to share their passion with the local community and promote thoughtful sensitive design.

Our home provides an incredible environment for our young family to live and grow. We are able to experience the seasons, with sun streaming in during cooler months into our living areas. In the warmer months we love using cross flow ventilation and listening to the frogs in the nearby pond in the evening.

We are very fortunate to live in our amazing home, it has enabled us to feel apart of the community with many people wanting to chat to us about our home while walking past our home. –  Luke

Project Practice Team

Wendy Pritchard, Project Officer

Project Consultant and Construction Team

Sam Case, Engineer

Connect with Max Pritchard Gunner Architects
Oak Gully House | Max Pritchard Gunner Architects | Photographer: Anthony Basheer

This form is now closed.