Princes Studio | Curious Practice

2024 National Architecture Awards Program

Princes Studio | Curious Practice

Traditional Land Owners
Awabakal People
Year
2024
Chapter

New South Wales

Region

Newcastle

Category
Small Project Architecture
Builder
F & D DeVitis Building
Photographer
Justin Aaron
Project summary

Made for a family of 5 crammed into a small, three-bedroomed-single-bathroomed cottage—who were in need of some relief— Princes Studio is a detached living pavilion.

Timber provides the spaces of this project with a feeling of warmth and beauty. With fixings and structure exposed and celebrated, there exists an honesty in the making process that carries through to the completed building down to the locally made blacksmith’s brass componentry. A custom translucent cladding system was developed which sits adjacent timber windows and terracotta tiles, creating a rich tapestry of texture and transparency.

Princes Studio is an extremely cost effective appendage to the existing dwelling, providing the inhabitants freedom in how they use the space now, and into the future. This outcome could be further developed as a quality response to housing affordability, adaptability and sustainability, having achieved a huge amount of program and delight within a very small floor area.

2024
New South Wales Architecture Awards Accolades
Award for Small Project Architecture
Region Jury Citation

Finely crafted partitions and joinery have been carefully assembled within a 41-square-metre floor plan to create an abundance of space and amenity. A floating roof provides a sense of space, and external wall openings are arranged to respect the privacy of neighbours. The considered use of timber for structure, linings and many of the fixtures engender a beautiful, warm and sustainable building.

This freestanding studio is an inspiring example of design excellence being combined with affordable and sustainable construction practices, to create a delightful living experience for a young family.

We originally saw Curious Practice in Houses magazine and got in contact to design a secondary living space to our current home. We weren’t sure if they would be interested because of the modest budget, however they were excited about the project and had lots of ideas to maximise the use of space. The finished product has exceeded our expectation and everyone who visits is amazed by the design. It is great when we have family stay and it has changed the way we live as a family.

Connect with Curious Practice
Princes Studio | Curious Practice | Photographer: Justin Aaron

This form is now closed.