Australian Retirement Trust Workplace | Cox Architecture

Australian Retirement Trust Workplace | Cox Architecture | Photographer: Christopher Frederick Jones

2024 National Architecture Awards Program

Australian Retirement Trust Workplace | Cox Architecture

Traditional Land Owners
Turrbal and Jagera Country
Year
2024
Chapter

Queensland

Region

Brisbane

Category
Interior Architecture
Builder
Buildcorp
Photographer
Christopher Frederick Jones
Project summary

ARTs workplace reflects who they are and what they stand for. It showcases their commitment to their members, their people, and their connected communities.

With a focus on value, ARTs workplace transforms an existing building into a dynamic new home with sustainability at its core.

Nestled in the centre of each floorplate, wheelchair accessible platforms facilitating flexible workshop settings and touchdown, these HUBs are the Heart that Unites the Business.

Anchored by an auditorium and located in the centre of the workplace stack, the central HUB is a landscaped community space. The space blurs the boundaries of inside and out in its subtropical environment. Naturally ventilated through automated louvres, brick flooring and landscaped seating flanking a series of carefully programmed spaces, the central hub emerges as a parkscape in the sky.

2024
Queensland Architecture Awards Accolades
Award for Interior Architecture
Queensland Jury Citation

The Australian Retirement Trust Workplace stands as an exemplary commercial fit-out that transcends mere surface finishes. Meticulously crafted through collaborative consultation with client stakeholders, it acknowledges the needs and experiences of end users engaging with their superannuation provider. The public level boasts a notable spatial arrangement that accommodates diverse scenarios, from celebratory gatherings to moments of calm de-escalation, while thoughtfully designed well-being and staff support areas further demonstrate empathy toward all user groups. Simultaneously reinforcing the Brisbane City Council’s commitment to buildings that harmonise with their surroundings, this design humbly acknowledges the land upon which it was created, offering a poignant reminder that our wealth is intrinsically tied to the Australian landscape.

Statement to come

Project Practice Team

Yvonne Tong, Signage and Wayfining

Project Consultant and Construction Team

Aston Consulting, Services Consultant
CCM, Cost Planner
Knisco, Certifier
Stantec, Acoustic Consultant

Connect with Cox Architecture
Australian Retirement Trust Workplace | Cox Architecture | Photographer: Christopher Frederick Jones

This form is now closed.