Lorn House | SDA

2024 National Architecture Awards Program

Lorn House | SDA

Traditional Land Owners
Wonnarua People
Year
2024
Chapter

New South Wales

Region

Newcastle

Category
Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions)
Builder
East Elevation Construction
Photographer
Murray McKean
Project summary

With a minimal brief calling for three bedrooms, a spacious laundry and an open plan kitchen and main living area for easy entertaining, our design sought to enhance the original charm and character of the property whilst integrating a modern feel. The situation of the home within a Heritage Conservation Area required careful consideration to ensure a seamless fit with the surrounding street context while allowing for a contemporary addition to the rear of the property.

The guiding principles of the renovation focused on allowing the original building to flourish while seamlessly connecting it with the new extension. Rather than blending the two sections together, we aimed for a contrast, utilising design elements that referenced each other. A clear break between the two areas maintains their distinct identities, creating a seamless fusion of heritage charm and contemporary design.

The house design effortlessly combines the original house with a contemporary extension maximising the available space on a narrow and long block of land. A spacious open plan living / dining area accentuated by the raked ceilings and substantial window openings enhance the natural light entering the home and the outdoor courtyards provide a perfect environment for dining and entertaining in the warmer months.

Connect with SDA
Lorn House | SDA | Photographer: Murray McKean

This form is now closed.