11 Logan Road | KIRK

11 Logan Road is a benchmark project for the adaptive reuse of existing Heritage buildings in Brisbane. The project includes mixed use development of an existing character commercial building, including retail, hospitality, and office spaces.

The buildings are of historic significance, occupying the site in some form since the late 1800’s.

This initial phase of site development represented a significant investment in restoring the existing character buildings back to their best version, with a broader view to reinvigorating the commercial / retail offer of this unique precinct.

The project evokes connection to our past and so deepens our understanding of our place in the present. By stripping back and exposing the existing fabric the building now has a distinct legibility, presented as obvious layers of old through to new. Old is not discarded but rediscovered and celebrated as part of a continuing evolution of the place.

Catherine’s House | Architectus Conrad Gargett

The Architectus Conrad Gargett health and heritage teams have reimagined the historic 1920s convent at Mater Hill in South Brisbane into Queensland’s largest and most comprehensive integrated perinatal mental healthcare facility. Catherine’s House for Mothers, Babies and Families, located in the heart of Mater’s South Brisbane l campus, was created in response to the pressing need for perinatal mental healthcare support in the region.

Catherine’s House includes ten suites designed to be homely spaces offering separate lounge areas with adjoining baby room while also meeting high level clinical requirements. The design fosters interaction among mothers with shared lounge and dining areas, as well as a large secure outdoor courtyard.

The project successfully retained, reused and celebrated the cultural heritage significance of the former convent and importantly, enabled change to integrate contemporary building services, meet current certification requirements and provide a meaningful home for postnatal mental healthcare in South East Queensland.

Talgai Homestead Ram Stud Shed | KIRK

The Talgai Ram Stud Shed was an underutilised structure on a property that gets high use. Talgai is a fully operational farm, where they also host gatherings and events. Rather than building an entirely new structure for their use, the client wanted to reengage with the heritage structure already onsite. This is a more sustainable approach with the revitalisation of a largely unused structure on the property.

The Talgai Homestead and Ram Stud Shed, being an important heritage site, the project was required to adhere to strict guidelines within the Queensland State heritage register. KIRK acknowledged that new fit out materials and fittings should be ‘of our time’ and of good quality. The onsite team had to be cautious and sensitive towards original and early fabric of the building.

UQ Brisbane City | BVN with Architectus Conrad Gargett

The UQ Brisbane City establishes a distinctive, state of the art learning environment through the adaptive reuse of the iconic, state heritage listed Queensland National Bank and its 2008 tower extension. The reimagining of these two parts provides new environments for alumni of the University of Queensland, alongside postgraduate students within the Architecture and Business Schools.

The project sought to honour and highlight the innate gravitas and permanence of the Queensland National Bank, whilst establishing a new layer of character and identity for the University. This is achieved through a series of contemporary, floor based architectural insertions that are rooted in function and delight. The outcome is a highly functional, top tier educational facility that demonstrates how heritage sites can be respectfully adapted for modern use, while still celebrating and preserving their historical significance.

Warders’ Cottages Block W2 | Matthew Crawford Architects

The Warders’ Block W2 was built in 1853 in the Victorian Georgian style as the second of three rows of terrace houses designed to house the Warders serving at the Fremantle Prison. The Warders’ Cottages represent places of significant cultural heritage and are registered on the National Heritage List. They are associated with the development of the Convict Establishment, a precinct that links the Fremantle Prison World Heritage site.

The challenge facing any adaptive re-use of such sensitive heritage is to ensure that not only does the fabric get retained but that the essence of the building is not lost. We therefore aimed to create an immersive heritage experience where patrons are well aware that they have just entered into a building from 1853 but added luxury elements to make it suitable for today’s demands and a rear elevated walkway for universal access.

UNISA Enterprise Hub | Swanbury Penglase

The adaptive re–use and revitalisation of the local heritage listed former warehouse at 9 Light Square, Adelaide accommodates the collected research and industry outreach enterprises of the University of South Australia.

Following the discovery that the building was of the earliest remaining intact reinforced concrete buildings in South Australia, the core design principle for its transformation has been to recognise and celebrate that structure while undertaking minimal change to the original fabric.

By housing the University’s “Enterprise Hub”, the building’s life has been sustained and recent tangible moments of the building’s history also revealed, including the repurposed brass birdcage from the nightclub entry to ‘frame’ a new collaboration space.

This project has given a previously dilapidated building a new use where the recognition and revealing of its history has provided a new level of richness to its occupants and the community.

Victoria House | MJA Studio and FINESPUN Architecture and PLACE Laboratory with Palassis

This project at Victoria House involves significant Restoration, Alteration and Addition to a State Heritage asset designed by AE Clare in order to adapt it into a true mixed–use development with a long future ahead.
Originally constructed in 1938, Victoria House carries the heritage legacy for the Shenton Park Rehabilitation Hospital site and has been designed as the centrepiece of the Montario Quarter redevelopment. The retention of Victoria House enables the public to engage with the building with modern adaptations providing for hospitality and health uses.
Careful study of the materiality of Victoria House directed the Project team to develop a material palette for the new buildings that was sympathetic and a built form which is referential so that they can exist comfortably in polite conversation.
Victoria House is a clear example of the benefit of collaborators and clients working with shared vision, principles and passion towards an exemplary outcome.

Tomich House | Mark Jeavons Architect with Ohlo Studio

Completed in 1971, Tomich House stands as one of Iwan Iwanoff’s most distinctive houses. However, multiple alterations and a three–level extension in 1986 deviated from the architect’s original vision resulting in compromised planning and gradual disrepair.

Guided by thorough research into Iwanoff’s oeuvre, a comprehensive restoration and adaptation was undertaken. Revitalisation of the original character of the house was achieved through thoughtful re–planning and the use of finishes and detailing sympathetic to Iwanoff’s original design. Sustainability was prioritized through innovative approaches that seamlessly integrate new technologies while restoring and uncovering heritage architectural fabric.

The Tomich House renovation stands as a contemporary ode to Iwanoff’s architectural legacy by achieving a harmonious fusion of old and new, while preserving the essence of his original design and adapting it to modern living.

The Rox Apartments | Core Collective Architects

The Rox Apartments makes a positive contribution to Hobart’s urban realm whilst respectfully restoring and reinvigorating the surrounding heritage buildings. This project was spearheaded by a long–term owner of the heritage–listed property with a passion for its rich history. The development comprises a new apartment building with 15 apartments and ground floor commercial space, as well as the careful restoration of Scotch College (c.1880) at the rear of heritage listed Roxburgh House (c.1870).

The development is cited by the Tasmanian Heritage Council as a case study project, describing the conversion of the former Scotch College building into apartments as “inspiring”. The Rox demonstrates the potential for new housing in the centre of the city to increase density while responding to its heritage context with sensitivity, activating the ground plane and improving the quality of the urban realm.

The Peacock Centre | Xsquared Architects

In 2016, North Hobart’s Peacock Centre was significantly damaged by arson.

After substantial investigation, Xsquared Architects established that it would be possible to restore it to its original condition.

The restoration, ‘rising from the ashes’, reflects a parallel vision for a new service model for people with mental health issues in accordance with the world standard Trieste Model of mental health care.

A second devastating arson fire occurred on 24 December 2021 that consumed large parts of the completed work as well as causing significant additional damage. A very large part of the restoration work that had been completed had to be carried out for a second time, and the setback had a massive psychological impact on everyone working on the project.

Notwithstanding, the Peacock Centre has been successfully reinstated as a notable feature of the North Hobart urban environment.

This form is now closed.