River View House | Studio Heim

River View House | Studio Heim | Photographer: matthewsherrenphotography

2024 National Architecture Awards Program

River View House | Studio Heim

Traditional Land Owners
Ngunnawal People
Year
2024
Chapter

Australian Capital Territory

Category
EmAGN Project Award
Residential Architecture – Houses (New)
Sustainable Architecture
Builder
Walmsley Building Solutions
Photographer
matthewsherrenphotography
Project summary

River View House, a long linear design, takes advantage of expansive views to the Molonglo River corridor and across to the Arboretum. Unlike its neighbours, who demand attention through excessiveness and scale, the house is quiet and humble through it’s low–line single storey form made from neutral earthy materials.
The form comprises a simple skillion roof which kicks up to the north to take in winter sun to warm the house. Shading devices protect it from the summer sun. Brickwork and textured pre coloured fc cladding have been used as a response to a client request for low maintenance.
River View House is subtle and subdued in an area that has been built up to the boundaries. Its connection to site, thoughtful planning, and practical design following simplistic principles, is a testament to the fact that even in later stages of life, one can still have the great Australian dream.

This is a modernist home that capitalizes not only on the NE orientation but also the views of the river and parkland beyond. The simple, elegant design by our talented architects provides large thermally efficient windows that capture the views, and the high ceilings and cross ventilating windows have made the house cool in summer and warm in winter. We love the light, the airiness and the connected but distinct spaces that make this a comfortable home to live in. The architects were brilliant through the process and are now close friends.

Connect with Studio Heim

This form is now closed.